n.a.v. Oude Hollandsche Tuinen - Anna G. Bienfait (1943)

Oude Hollandsche Tuinen, Anna G. Bienfait (1943)
met medewerking van Marg. Kossman
en een voorwoord van Prof. Dr. J.Q. van Regteren Altena
's-Gravenhage - Martinus Nijhoff, 1943

Tekstdeel (301 p. / 7 afb.) en Platendeel (317 p. / 367 afb.)
Samenstelling Jan Holwerda (e-mail)Veel tuinhistorisch geinteresseerden kennen de titel van de boeken en de naam van de schrijfster, hebben mogelijk de boeken ergens kunnen doorbladeren of  hebben de boeken zelf in bezit. Met name het platendeel is fantastisch!! Meer dan 350 afbeeldingen en de meeste op A4 grootte, en scherp.

Via internet is veel tuinhistorisch afbeeldings- en kaartmateriaal te vinden en bekijken. Met name in beeldbanken is veel te vinden. Lang niet alles uit het boek is op internet op te sporen, maar heel veel juist wel. En waar het boek zwart-wit afbeeldingen kent is internetmateriaal regelmatig in kleur. Verder staan in een boek vaak één of enkele afbeeldingen uit een serie en wordt via internet de complete serie aangeboden. Denk aan series als van Het Loo, Duinrell of Sorghvliet. Tot slot is er via internet, in de beeldbanken, vaak in te zoomen. Of te wel, details als niet te zien in de boeken worden nu wel zichtbaar (zie ook webpage Beeldbanken).

Dit alles leidde tot de gedachte om het boek te gebruiken als leidraad tot het samenstellen van een digitale versie van Bienfait-afbeeldingen en links naar deze afbeeldingen (en veel meer) als op en via internet te vinden. Het resultaat is tezamen gebracht in een reeks van presentaties, één per hoofdstuk.

Nog even twee kanttekeningen.Dit is geen scan van het boek. En het is materiaal als gevonden op en via internet, dus de kwaliteit, is zo goed (of slecht) als aldaar gevonden.

Hieronder staan de hoofdstukken uit de boeken. De presentaties staan op een CD. Deze is niet in de handel, maar verkrijgbaar via een email naar Jan.Holwerda@xs4all.nl en  € 5 voor kosten als CD, verpakking en verzending. Vanaf CD is een soortgelijke pagina te starten. Aldaar volgt na het aanklikken van een hoofdstuktitel een presentatie van de door mij gevonden afbeeldingen uit het betreffende hoofdstuk. Soms slecht enkele (dan vaak ook weinig in het boek), soms tot 25, 30 stuks per hoofdstuk en een totaal van ongeveer 300 stuks.

Klik hier voor een presentatie met diverse voorbeelden ('krenten') als ook op de CD
(download kan afhankelijk van uw internetverbinding even duren)

    I - Middeleeuwen
   II - De invloed van de Renaissance
  III - De tuinen van 's Gravenhage van het begin der 14de eeuw tot den tijd van Maurits
  IV - Frederik Hendrik en zijn tijd
   V - Le Notre's invloed op het tuinontwerp
  VI - Koning-stadhouder Willem III en zijn tijd
 VII - Zeeland
VIII - 's Gravenhage en omgeving
  IX - Amsterdam en Omgeving
   X - De Vecht
  XI - Kennemerland
 XII - Gooi en Eemland
XIII - Utrecht, Vianen en Overkwartier
XIV - Arnhem en omgeving
 XV - Leiden en omgeving, Rotterdam, Dordrecht en Gorkum
XVI - Overijssel, Groningen en Friesland

Indien u geen Powerpoint op uw PC hebt, installeer dan de op de CD bijgevoegde PowerPointViewer.exe van Microsoft ; gewoon de file PowerPointViewer.exe aanklikken. Vervolgens heeft u een 'viewer' en kunnen de presentaties worden bekeken.