Borgharen 1883Tentoonstelling 'Limburgse kastelen in perspectief' - Venlo

Limburgs Museum, Venlo
10 december 2004 - 27 maart 2005









Kasteel Borgharen in 1883

Het kasteel met op de voorgrond hakhout, een boerenkar en een boerenvrouw. Het kasteel is witgeverfd en heeft nog twee torenspitsen die het symmetrisch geheel benadrukken.


Borgharen 2004Kasteel Borgharen 2004
Het kasteel is ontdaan van de witte bepleistering, mist een torenspits en is in gebruik als hotel

Gisteren, zondag 27-Feb-2004, naar tentoonstelling Limburgse Kastelen geweest.  Een tentoonstellling met 25 sets van 2 foto's.  Een foto van het kasteel uit de periode van ruwweg 1900-1935 en een tweede foto, vanuit zo mogelijk een gelijk standpunt, uit 2004.  Dit idee is niet nieuw.  Ik ken deze toepassing bij landschappen, natuur, plaatselijke en regionale situaties.  En nu dan bij kastelen en wel een regio die ik toch slecht ken, Limburg.  Het museum, niet voor niets Limburgs Museum, geheten heeft een reeks vaste tentoonstellingen op een 3-tal verdiepingen van geschakelde zalen.  Onderdelen betreffende Limburgse en Venlose geschiedenis.  De vroegste bewoners, religie, machthebbers, groei naar iets wat Limburg gaat heten, keukens, kleding enz.  In kader van mijn interesses pasten het beste de zaal 'Ridders, jonkvrouwen en horigen'.  O.a. met kasteelmaquettes.  Bijvoorbeeld een 4-tal verbeeldende de ontwikkeling van Bleijenbeek.  Daarnaast een zaal met o.a. catografische dia-presentatie op een monitor.  Mooi kaart materiaal uit de diverse eeuwen.  Zowel van plaatsen, streken als de provincie.

Het is een relatief kleine wisseltentoonstelling in een groot museum.  Verschillende kastelen waar de tijd stil leek te hebben gestaan.  Echt alsof bevroren over een tijdsspanne van 80 jaar.  Maar ook kastelen waar tekenen van verval in de oude foto al naar voren kwamen.  Wat verschoven leien op het dak, een half kapotte dakgoot en scheefhangend raamluik.  En dan een huidige toestand in de vorm van een ruine.  Destijds reeds leegstaande kastelen waar verval niet meer te stoppen was, vaak eindigend in een ruine.  Maar ook een enkele uitzondering van totale restauratie.  Ook vond ik opvallend, bij een aantal kastlen, een 'totaal gebruik van de grond'.  Ieder 'reepje' grond dat werd benut.  Langs grachten en muren smalle reepje grond in gebruik als tuin of beplant met knotwilgen.  En natuurlijk ook muren met allerlei begroeiing als druiven en dergelijke.

Navolgend de 25 kastelen.  Ik heb 'Het geheugen van Nederland' geraadpleegd en voor een aantal de betreffende foto ook in archief van De Rijksdienst voor Monumentenzorg gevonden.  De link voert naar de foto details.  Click daar de foto aan en een vergroting wordt gepresenteerd.

Reijmersstok Geulpen 1920
De Dael Nuth 1918
De Bongaerd Bocholtz 1924
Kaldenbroek Grubbenvorst 1926
Nieuwenbroek Beesel 1925
Obbendorf Schimmert 1935 ook Bockhof geheten
Obbicht Obbicht 1918
Horn Horn 1910/35 met de halfronde kas
Wylre Wylre 1950
Ouborg Swalmen 1897 toen en nu ruine
Born Born 1918 toen kasteel, nu ruine
Schaesberg Heerlen 1888 toen kasteel, nu ruine
Lichtenberg Maastricht 1935 toen en nu ruine
Bleijenbeek Bergen 1910 toen kasteel, nu ruine
Montfort Montfort 1925 toen en nu ruine
Ter Horst Horst 1925 toen en nu ruine
Walburg Maasbracht 1919 toen leegstaand, nu weg
Houtheen-St Gerlach Valkenburg 1938
Borgharen Borgharen 1900
Holtmeulen Tegelen 1920 was vervallen, nu hotel waarbij kasteel omkapseld wordt door nieuwbouw
De Geusselt Maastricht 1936
Hoensbroek Hoensbroek 1935
Ehrenstein Kerkrade 1935
Schaloen Valkenburg 1935
Baexem Baexem 1965



Van Limburgs Museum

Limburgse kastelen in perspectief
Van 10 december 2004 tot en met 27 maart 2005 is in het Limburgs Museum in Venlo de tentoonstelling Limburgse kastelen in perspectief -Foto’s van Loek Tangel gespiegeld aan vooroorlogse kastelenfoto’s te zien. Limburg is een kastelenprovincie bij uitstek en kent de hoogste kastelendichtheid van heel Nederland. 2005 is het Jaar van het Kasteel en een uitgelezen gelegenheid om de cultuurhistorie verbonden aan deze monumenten te belichten. De Stichting Limburgse Kastelen, de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en het Limburgs Museum grijpen deze kans aan om speciale fototentoonstelling te realiseren, die op verschillende locaties in Limburg te zien zal zijn.

Fotocollecties
Uitgangspunt zijn de fotocollecties van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg te Zeist en het Limburgs Museum te Venlo. Beide fotocollecties hebben betrekking op geheel Limburg en tonen de kastelen niet alleen in een geheel andere tijd maar ook in een geheel andere gedaante. Aan de hand van deze collecties en op basis van enkele thematische en actuele keuzes zal een aantal kastelen worden geselecteerd. Tegenover die oude foto’s zullen hedendaagse foto’s worden gepresenteerd. Hiervoor heeft de fotograaf Loek Tangel, werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, een opdracht gekregen.

Thema’s
Hiermee wordt het veranderingsproces van het kasteel en zijn directe omgeving gedocumenteerd en worden de kastelen in een historisch-visueel perspectief geplaatst. Aan de hand van begeleidende teksten zullen die veranderingen thematisch worden besproken. Die thema’s zijn:- veranderende omgeving- veranderende architectuur en restauratieopvattingen- verval en verwoesting- nieuw bestemming- verdwenen kastelen

Tentoonstelling
De fototentoonstelling zal bestaan uit een selectie van 25 dubbelportretten en zal op 10 december 2004 openen in het Limburgs Museum; aansluitend zal de tentoonstelling gaan reizen langs Limburgse locaties. Op 10 december zal in het Limburgs Museum ook een symposium worden georganiseerd met als titel en onderwerp Limburgse kastelen: eeuwig erfgoed? Tijdens het symposium zal de toekomst van de Limburgse kastelen vanuit verschillende invalshoeken worden belicht. Tevens zal die dag de kalender 2005 van de stichting het Limburgs Landschap en de stichting Limburgse Kastelen worden gepresenteerd.


Van Monumenten.nl

BleijenbeekVan 10 december 2004 tot en met 27 maart 2005 is in het Limburgs Museum in Venlo de tentoonstelling Limburgse kastelen in perspectief -Foto’s van Loek Tangel gespiegeld aan vooroorlogse kastelenfoto’s te zien. Limburg is een kastelenprovincie bij uitstek en kent de hoogste kastelendichtheid van heel Nederland.

2005 is het Jaar van het Kasteel en een uitgelezen gelegenheid om de cultuurhistorie verbonden aan deze monumenten te belichten. De Stichting Limburgse Kastelen, de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en het Limburgs Museum grijpen deze kans aan om speciale fototentoonstelling te realiseren, die op verschillende locaties in Limburg te zien zal zijn.

Uitgangspunt zijn de fotocollecties van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg te Zeist en het Limburgs Museum te Venlo. Beide fotocollecties hebben betrekking op geheel Limburg en tonen de kastelen niet alleen in een geheel andere tijd maar ook in een geheel andere gedaante.
Tegenover die oude foto’s zullen hedendaagse foto’s worden gepresenteerd.

Tentoonstelling
De fototentoonstelling zal bestaan uit een selectie van 25 dubbelportretten en zal op 10 december 2004 openen in het Limburgs Museum; aansluitend zal de tentoonstelling gaan reizen langs Limburgse locaties. Op 10 december zal in het Limburgs Museum ook een symposium worden georganiseerd met als titel en onderwerp Limburgse kastelen: eeuwig erfgoed? Tijdens het symposium zal de toekomst van de Limburgse kastelen vanuit verschillende invalshoeken worden belicht. Tevens zal die dag de kalender 2005 van de stichting het Limburgs Landschap en de stichting Limburgse Kastelen worden gepresenteerd.